Произведен 10 милионскиот автомобил на Toyota

3 до 4 автомобили на Toyota се од Европско производство, па не е ни чудно што 10 милионскиот автомобил на Toyota е произведен токму таму.

Првиот модел произведен во Европа е Corolla, најпродаваниот модел во светот започнал со Европска приказна на малиот погон во сопственост на Салвадора Каетона во Португалскиот Оварo, кој е активен уште од 1971 година и до ден денес ги произведува моделите на Land Cruiser 70 за Јужно Афричкиот пазар.

Целосното производство на големите серии започнува 1992 година во Велика Британија, каде што истовремено во два производни погони се произведуваат мотори во Велс, додека првата Corolla E дошла од производна лента во Дербишир.

Новиот модел на Toyota C-HR стартува со производство крајот на годината во TMMT (Toyota Motor Manufacturing Turkey).

Предложена објава:
Новата Opel Zafira

Opel Zafira е повеќенамеска изведба на Astra G, како одговор...

Close