Политика за колачиња

Оваа страница користи колачиња единствено од Google и колачиња за кеширање коишто ќе го подобрат вашето искуство на оваа страница.

Во таа група спаѓаат колачињата за Google Autocomplete, Google Analytics и мали колачиња за кеширање коишто се корисни за брзо вчитување на оваа страница по враќање.

Речиси сите веб страници користат колачиња – малечки фајлови со податоци – за да складираат информации во веб пребарувачите на луѓето. Некои веб страници содржат и стотици од нив.

Колаче е мал фајл, обично од букви и бројки, преземен на уредот кога корисникот пристапува на одредени веб страници. Потоа, колачињата се праќаат назад до првичната веб страница на секоја последователна посета. Колачињата се корисни бидејќи и дозволуваат на веб страницата да го препознае уредот на корисникот.

Прописите се однесуваат на колачиња, како и на слични технологии за складирање информации. Ова може да вклучува, на пример, Local Shared Objects.

Постојат и други технологии, како Flash и HTML 5 Local Storage што прават слични работи, и овие се исто така покриени со законската регулатива, но бидејќи колачињата се употребуваат најчесто, законот стана познат како Закон за колачиња.

Употребата на колачиња и слични технологии е вообичаена работа веќе некое време, и особено колачињата се важен дел во обезбедувањето на многу онлајн услуги. Поради тоа, употребата на такви технологии не е забранета со прописите, но тие бараат да им се каже на луѓето за колачињата.

Прописите за приватност и електронска комуникација 2003 (The Privacy and Electronic Communications) ја покриваат употребата на колачиња и слични технологии за складирање информации, и пристап до складираните информации на опремата на корисникот, како на пр. нивниот компјутер или мобилен телефон.

Ако не сакате да користите колачиња, можете да ги исклучите и да ги избришете. Кликнете овде за да ги оневозможите и да ги избришете.